hits

Historien om grønndyret og meg

Jeg skal ta en sjanse her, og påstå at dette dyret er et dyr de fleste kjenner til, men kanskje ikke så mange veit navnet på? Kanskje jeg tar feil, men kanskje ikke. Uansett hvordan det måtte være, snakker jeg om den grønne flua. Grønnflue. Grønndyr. Lite grønt flygedyr. Kjært barn har sikkert mange flere navn enn jeg kommer på i farta. Grønn, delvis gjennomsiktig flue som ikke lager lyd, og som dukker opp på høsten, hvertfall.

Det norske navnet er 'Gulløye'. Det vitenskaplige navnet; 'Chrysopidae'.
Personlig kaller jeg den grønndyr, fordi en kamerat av min bror kaller den det. Jeg syns det er et artig navn!

Som så mange andre steder i dette ganske land, flytter grønndyra inn her også på høsten.
I går når jeg skulle ta meg litt vann, fikk jeg øye på et stakkars lite grønndyr som hadde fått et par av vingene sine klistra fast i oppvaskkummen. Den strevde febrilsk med å komme seg løs, men en insektvinge som er klistra fast med vann som lim, sitter som støpt betong! Hvertfall for en liten krabat som dette. Jeg ble umiddelbart litt trist og syntes naturligvis veldig synd på stakkaren, det var så klart kun én ting å gjøre. Den måtte reddes!

Så jeg løfta den forsiktig opp, (en fordel med disse er at de er relativt robuste, så man kan ganske fint, riktignok med et lett grep, plukke de opp og flytte de rundt.. og i går var inget unntak) og putta den i hånda mi. Vingene var klistra sammen, så jeg tok en liten bit med dorullpapir og sugde vekk mesteparten av vannet. Deretter tok jeg en nål, og fikk omhyggelig skilt vingene fra hverandre, samt følehorna, som var klistra fast innimellom vingene. Trur ikke følehorna blei helt seg sjøl igjen, for de var krølla som om den hadde brukt en knøttliten krølltang. (jeg veit ikke hva den driver med på fritida, og legger meg heller ikke opp i det)Vann fjerna, og vinger og følehorn separert..

 

Tre av vingene la seg pent tilbake på sin opprinnelige plass, men den ene ytterste vingen var litt skakk og snodig.. Jeg prøvde å se om jeg kunne gjøre mer for å få retta på'n, men jeg ga opp og måtte bare se om grønndyret muligens kunne få orden på det sjøl.

Jeg visste jo ikke hvor lenge dette lille vesenet hadde liggi fortapt i oppvaskkummen, men jeg antok uansett at grønndyret var sultent. Så jeg gjorde som jeg pleier når jeg redder små insekter, nemlig la den på benken (på et trygt sted) og strødde noen sukkerkorn rett foran snuta på'n. 


Her ser du at vingen er skakk, og middagen er servert!

 

Så da lot jeg den få litt matfred, da.. Sjekka statusen etter en liten stund, og jada, den hadde begynt å sutte på et lite sukkerkorn.

Sukkerkornet med pil på, ser mer ut som en dråpe vann, men den gjør den om til væske, før den kan spise det. (trur jeg. skal komme til bunns i dette, og deretter redigere innlegget!) 
Sutt sutt sutt slurp slurp slurp

 

Jeg lot den sitte der og godte seg en stund til, neste gang jeg sjekka kan du jo gjette hvordan vingetilstanden var..!

 


Vingen er på plass!

Ta-da! FRISK! Vingen var i orden igjen.
Litt sukker og litt hvile var alt som skulle til.

Når jeg kom tilbake fra skolen i dag, satt den et litt annet sted, men hadde ikke flytta seg så mye.
Før litt seinere, da var grønndyret i gang med noen balansekunster på kanten av benken..!

 


Daredevil!

 

Men så litt seinere, skulle jeg fikse nok en ting ved benken. Og plutselig fløy lille grønndyret av sted! Jeg tenkte det nok var uungåelig, og sa farvel grønne kompis!
Okei, jeg sa ikke det da. Men jeg tenkte det litt. Uansett.

Deretter skulle jeg se på noe på tv'n min, også lå det en peanøtt i sofaen, som jeg plukka opp og slengte vekk, og hva fikk jeg øye på? Lille gulløye!

Yep, that's right, lille grønndyret hadde satt seg i sofaen! Så der satt vi, side om side og kikka på Arrow. (Arrow, hvis originale navn er Green Arrow btw. Det er en superhelt)

Og trur du meg ikke? Jeg har det selvfølgelig dokumentert!

 

Her får du en liten bildeserie.

 


Satt seg godt til rette..! Som seg hør og bør.

 


Okei, Chrysopidae, bare act cool.. Vi tar selfie.

Ja? Du ser på Arrow du også?
Aait, gi dem ditt beste smil, Grønnings!

Så, konklusjonen jeg trekker er at denne lille Chrysopidaen aka Gulløyeflua aka Grønndyret var takknemlig fordi jeg redda den fra sult/drukningsdøden, og dermed ville sitte i sofaen med meg. Koselig.HA EN GOD KVELD!

 

Ja, jeg sier som grønndyret. HA EN GOD KVELD!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Design -> Rediger -> Widgets -> Lim inn koden Norske blogger

Kategorier

Arkiv

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...