Herregud, PLACEBO er så EKSTREMT interessant!

Leser en artikkel om placebo, skal linke til den. Men asså. Jeg bare må prate litt om den og!

Image result for placebo-effect

Placebo, eller placeboeffekt, er kort forklart at man får en virkning av noe, uten at man egentlig har fått noe virkemiddel. F.eks, å bli full av alkoholfritt øl. Eller få mindre smerte av smertestillende som ikke inneholder noe smertestillende stoff. Ikke den smootheste forklaringa kanskje :P men ja.

Blant de sjukeste tinga med placebo er at det finnes placebo-operasjoner, som er å åpne opp pasienten, uten å gjøre noe. Bare skjære opp, og sy igjen. Og det som virkelig er utrulig fascinerende, ER AT DET FUNKER! Vel, ikke alltid, men ganske ofte. En studie viste til at 75% av de fake/falske operasjonene førte til forbedring for pasienten. Er ikke det bare helt sjukt!? Jeg har lest en annen studie, der de opererte Parkinson-pasienter, og noen av operasjonene var placebo, altså bare skjæring. Mange av placebo-pasientene blei bedre, men da de blei fortalt at de ikke hadde blitt operert på ekte, BLEI DE DÅRLIGE IGJEN! WHAAT?!

Kroppen er veldig fascinerende på noen måter.

Det står også litt om at hvis man blir behandla med omsorg, hjelper det mer enn hvis man bare bli behandla. Såeh, omsorg er ikke så dumt, altså.

Jeg trur placebo er sjølve nøkkelen til å forklare hvordan f.eks healing, homeopati og akupunktur (for å nevne noen) faktisk kan funke i noen tilfeller. Ja, (jeg trudde lenge at akupunktur hadde dokumentert effekt, men det stemmer visst ikke) Men ja, placebo altså. Noe av det mest interessant jeg veit om, trur jeg.

Det finnes faktisk noe som kalles nocebo også. Det er motsatt, på en måte. Altså at man blir sjuk, uten at kroppen har en grunn. Noe de trur kan forklare hele gluten-galskapen. 1% av befolkningen har cøliaki, men fortsatt er det enormt mange som meiner de ikke tåler gluten. Kan alt snakket om gluten, i media, på blogger, alle produktene, virkelig være den egentlige grunnen? Jeg ser ihvertfall ikke bort i fra det!

Men uansett, det var min lille babling om placebo. Les gjerne artikkelen.
Det kan du gjøre HER -> https://www.vox.com/science-and-health/2017/7/7/15792188/placebo-effect-explained

Så får vi bare snakkes!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hits